Liczba wyników: 983
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Coraz częściej mówi się o problemie samotności, bo zjawisko stało się bardzo powszechne i ma fatalny wpływ nie tylko na psychiczną, ale i fizyczną kondycję ludzi jej doświadczających. Aż 25 proc. światowej populacji przyznaje, że nie ma z kim porozmawiać.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Rzucenie palenia to wielkie wyzwanie niemal dla każdego palacza. Okazuje się jednak, że kobietom może być szczególnie trudno pozbyć się tego nawyku.
O nowej sztuce, pracy aktorów, reżysera i scenarzysty, o roli muzyki i świateł w teatrze oraz o tym… jak spakować rekwizyty i meble do samochodu osobowego opowiadają aktorzy z „MAM Teatr” – Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Zarówno geny, jak i styl zycia mają wpływ na rozwoj wielu różnych chorób. Dotyczy to też demencji. Uczeni próbują odpowiedzieć na pytanie, które czynniki mają tu większe znaczenie.
Papierosy wywołują wiele różnych chorób, w tym dolegliwości sercowo-naczyniowe, które u palaczy trzykrotnie częściej powodują śmierć w porównaniu z osobami niepalącymi.
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.