Liczba wyników: 255
Powszechnie wiadomo, że od sposobu odżywiania się w dużej mierze zależy nasze samopoczucie i wygląd. Przy określonych chorobach dieta ma jeszcze większe znaczenie i może być kluczowa dla profilaktyki, osłabiania objawów, a nawet powrotu do zdrowia. Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Zapoznaj się z jadłospisem, który może oddziaływać hamująco na rozwój choroby i takim, który potęguje jej symptomy.
Wiosna w pełni, a to oznacza czas na porządki - w domu, w ogrodzie i we własnym organizmie. Przyroda budzi się ze snu i nasze ciała także potrzebują nowej energii. Odpowiednia dieta pozwoli pozbyć się nagromadzonych zimą toksyn. Oczyszczony organizm sprawniej funkcjonuje i rzadziej choruje. Oto pięć produktów o silnych właściwościach detoksykujących.
Gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło w swej codziennej walce zaczyna się poddawać. Pojawia się ból, powodujący trudności w przełykaniu pokarmów czy mówieniu. Niestety, wiosna nie chroni nas przed tym – właśnie teraz zmiany temperatur, wilgotności powietrza i trudności z dobraniem odpowiedniego okrycia, doprowadzają do częstych bólów gardła.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Damiana obejmuje gatunki Turnera diffusa i Turnera aphrodisiaca. Należy do rodziny Turneraceae i rośnie dziko głównie w subtropikalnych regionach Ameryki i Afryki. Jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie jako lek na kaszel, środek moczopędny oraz afrodyzjak.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej