Liczba wyników: 812
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Robi wszystko, żeby jak najszybciej obok niej zagościły u nas schorzenia układu krążenia, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe. Do tego powoduje zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Bo takie są często skutki otyłości. A łatwo ją „złapać” – wystarczy niezdrowo i za dużo jeść, mało się ruszać.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Istnieje wiele nieporozumień, jeśli chodzi o skuteczną utratę na wadze. Najlepszym sposobem postępowania, zgodnie z amerykańskim National Institutes of Health, jest po prostu: jeść mniej kalorii niż się spala. W praktyce okazuje się to jednak trudniejsze do osiągnięcia. Poniżej więc kilka mitów na temat odchudzania.
Tradycyjne polskie święta nie mogą się obyć bez suto zastawionego stołu. Zarówno otaczające nas zewsząd smakołyki jak i zwyczaj rodzinnego biesiadowania przy stole zwykle kończy się dla nas nadprogramowymi kilogramami. Jak więc jeść, by się nie przejeść i nie przytyć? Oto trzy praktyczne porady.