Liczba wyników: 5054
Chociaż próchnica to choroba zębów, podobnie jak inne dolegliwości jamy ustnej, może być niebezpieczna także dla serca i układu krążenia.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Zawał serca stanowiący jedną z najczęstszych przyczyn śmierci dotyka zazwyczaj osoby po 40- tym roku życia, najczęściej mężczyzn. Do czynników zwiększających ryzyko zawału należą min.: otyłość, palenie tytoniu, wysoki cholesterol, siedzący tryb życia, stres. Mimo, iż choroba ta jest bardzo niebezpieczna wcześnie zdiagnozowana daje szansę na powrót do zdrowia.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Zaburzenia snu mogą przyczynić się do pojawienia się czynników ryzyka chorób serca, ostrzega American Heart Association.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Nowe badanie, którego wyniki ukazały się w Canadian Medical Association Journal, pokazuje, że wskaźniki zgonów z powodu niewydolności serca są wyższe dla kobiet niż dla mężczyzn.
Winogrona są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które naukowcy uważają za korzystne dla zdrowia. Przykładowo, jedzenie tych owoców może zapobiec niewydolności serca przy nadciśnieniu.