Liczba wyników: 675
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Na Uniwersytecie Alberty zidentyfikowano różne czynniki umożliwiające utrzymanie dobrej pamięci i zapobieganie pogorszeniu się zdolności zapamiętywania u osób powyżej 55-go roku życia.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Trąd jest jedną z najstarszych i najbardziej uporczywych chorób na świecie, ale wywołujące ją bakterie mogą mieć również zaskakującą zdolność do wzrostu i regeneracji ważnego narządu.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Powszechnie uważa się, że z wiekiem tracimy siłę mięśni i zwalniamy, co utrudnia wykonywanie prostych czynności, takich jak wstawanie, chodzenie i siadanie. Teraz jednak na Edith Cowan University odkryto, że może to być również sygnałem dla innego problemu zdrowotnego: demencji.