Liczba wyników: 4186
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Ciśnienie krwi ma wpływ na skłonność danej osoby do martwienia się i może być związane z efektem „uspokojenia", gdy jest podwyższone. Hiszpanie pokazali, w jaki sposób możemy pośrednio wywoływać zwiększanie ciśnienia krwi, by złagodzić napięcia i niepokój emocjonalny.
Wzrost ciśnienia krwi u osób w średnim wieku może być związany z ryzykiem pogorszenia funkcji mózgu, które z kolei są wstępem rozwoju otępienia starczego. Dlatego wysokie ciśnienie krwi powinno być bezzwłocznie poddane kontroli, mówią eksperci.
Mierzenie ciśnienia krwi w obu ramionach może pomóc uratować życie osobom z nadciśnieniem. Nowe badania wskazują, że różne odczyty ciśnienia krwi w lewym i prawym ramieniu zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
COVID-19 ma związek z zagrażającymi życiu zakrzepami krwi w tętnicach nóg. Lekarze odkryli, że pacjenci z COVID-19 z objawami niedostatecznego dopływu krwi do kończyn dolnych mają zwykle większe skrzepy i znacznie wyższy wskaźnik amputacji nóg i śmierci niż osoby niezakażone z takimi samymi dolegliwościami.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję