Liczba wyników: 821
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Zbliża się Sylwester – czas zabawy, radości i świętowania. Organizacje prozwierzęce zachęcają, aby w tym czasie pomyśleć o zwierzętach, dla których sylwestrowe wystrzały to ogromny stres, a często śmierć z powodu przerażenia. Słysząc czy widząc fajerwerki zwierzęta wpadają w panikę, przez co mogą zachowywać się nieprzewidywalnie.
Wiadomo już, co powoduje opadanie igieł choinkowych i jak dwukrotnie wydłużyć żywotność drzewek w domach, wskazują uczeni z Université Laval w Kanadzie.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Już po niewielkiej dawce nieorganicznego azotanu przez trzy dni zdrowi ludzie wykorzystują mniej tlenu podczas jazdy na rowerze stacjonarnym. To oznacza, że poprawiła się wydajność i zwiększyła efektywność mitochondriów, które zasilają nasze komórki.
Towarzystwo zwierzęcia po stracie współmałżonka lub życiowego partnera może pomóc osłabić objawy depresji i samotności u osób starszych.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.