Liczba wyników: 779
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Herbata jest napojem, który łączy nawet najodleglejsze (zarówno geograficznie, jak i światopoglądowo) kultury. Każdy z nas zna smak tego wyjątkowego naparu oraz ma na niego swój ulubiony sposób lub przepis. Przez tysiące lat, od kiedy spożywana jest herbata, wiele krajów wykształciło swoje unikalne metody na jej przyrządzanie. Niektóre z nich znamy bardzo dobrze, inne mogą okazać się nieco zaskakujące.
Rak głowy i szyi jest 7. najczęściej występującym nowotworem na świecie. Na świecie rocznie nowotwór głowy i szyi rozpoznaje się u 600 000 osób, a 350 000 pacjentów umiera. Nowotwory głowy i szyi w Polsce stanowią 6 procent wszystkich nowotworów. Mężczyźni chorują dwa do trzech razy częściej niż kobiety, ale liczba występowania nowotworów głowy i szyi u kobiet wciąż wzrasta.
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Metabolizm zmienia się zarówno w związku z poziomem aktywności fizycznej, jak i upływem czasu. Ma to znaczenie dla naszych wysiłków zachowania odpowiedniej sylwetki, bo spowolniona przemiana materii oznacza problemy z wagą.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.