Liczba wyników: 4318
Chrapanie jest niebezpieczne przede wszystkim dla człowieka, którego bezpośrednio dotyczy. Osoby chrapiące nie wysypiają się, sen nie przynosi im komfortowego wypodzynku. Dodatkowo zakłócają wypoczynek swoim partnerom. Chrapanie można jednak łatwo leczyć.
Motto tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy (World Diabetes Day, WDD) brzmi "Edukacja chroni nasze jutro". O tym dlaczego ważna jest wiedza o cukrzycy i jej powikłaniach, także wśród rodziny i bliskich osoby chorej, mówi film, który powstał z okazji WDD 2022 w ramach kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą".
Rzetelnej informacji i skutecznym działaniom informacyjnym w zakresie zdrowia i choroby służą badania socjologiczne wpisujące się w nurt epidemiologii społecznej. Koalicja na rzecz Walki z Cukrzycą wspólnie z TNS OBOP przeprowadziła ogólnopolskie badanie epidemiologiczne poświęcone epidemii cukrzycy w Polsce.Okazało się, że wiedza społeczeństwa na temat cukrzycy i jej profilaktyki nie jest duża.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Leczenie podwyższonego ciśnienia krwi jest niezbędne dla ograniczenia ryzyka udaru mózgu osób chorych na cukrzycę.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.