Liczba wyników: 827
Kawa już od dawna jest uważana za jeden ze zdrowszych napojów, teraz do długiej listy korzyści z jej picia należy dopisać dbałość o mikroflorę jelitową.
Kawa poprawia nasze możliwości poznawcze - co ciekawe, wcale nie trzeba jej pić, wystarczy, że popatrzymy na filiżankę tego napoju, a już czujemy się bardziej wybudzeni i uważniejsi.
Kawa może przedłużyć życie, mówią brytyjscy i amerykańscy badacze. Już trzy filiżanki tego napoju dziennie dają duże korzyści dla zdrowia.
Nowe badania wykazały, że dojrzałe kobiety, które dostarczają sobie większych ilości kofeiny, mają niższe ryzyko zachorowania na demencję i doświadczenia zaburzeń poznawczych.
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Nikomu nie trzeba już przypominać o tym, że picie wody jest bardzo ważne dla zdrowia i skóry, a jej działanie może dać organizmowi wiele dobrego. Pamiętamy też o tym, że kawa wypłukuje witaminy, ale czy przywiązujemy należytą wagę do herbaty?
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później