Liczba wyników: 2011
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Produkty z konopi indyjskich bogate w nieodurzający związek CBD mogą tłumić stany lękowe lepiej niż produkty zawierające THC - i to bez potencjalnych skutków ubocznych.
Warzywa – są pyszne i zdrowe, więc codziennie goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że teraz możemy zaprosić je także do łazienki, bo w sklepach pojawiły się mydła produkowane z najpopularniejszych warzyw: pomidorów, ogórków i marchewki.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom algi morskie znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Produkty zawierające bogate w białka algi są obecne w kosmetykach regenerujących, łagodzących i nawilżających. Niemal każda firma kosmetyczna obecna na rynku ma w swojej ofercie produkty zawierające to cenne źródło odmładzających składników.
Nowe badania wykazały, że osoby samotne cechują się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 niż ludzie o bogatszym życiu towarzyskim. Uzyskane wyniki nie oznaczają jednak, że bogate życie towarzyskie chroni przed cukrzycą.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.