Liczba wyników: 1668
Skóra banana przydaje się na różne sposoby, niektórzy polecają, by ją także zjadać, inni podkreślają jej prourodowe właściwości. Zobacz, jak można jej niestandardowo użyć, daje wiele korzyści.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Jeśli chcesz schudnąć, siegnij po herbatę z hibiskusa, mówią uczeni. Napój jest szeroko polecany nie tylko ze względu na właściwości pomagające zmniejszyć masę ciała, ale i inne prozdrowotne korzyści.
Preparaty z nowoczesnych typów lnu są sposobem na antybiotykooporne mikroorganizmy. Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego skupieni w Fundacji Linum wykorzystują naturalne właściwości lnu do produkcji alternatywnego antybiotyku.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
Czosnek już na dobre zyskał miano naturalnego leku na wiele rozmaitych dolegliwości ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Teraz do listy korzyści z jego jedzenia można dopisać ochronę przed Chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.