Liczba wyników: 578
Jakość snu wpływa na funkcjonowanie skóry i jej starzenie się.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Ciągle docierające do nas nowe wiadomości o koronawirusie sprawiają, że trudno oderwać myśli od pandemii, a niektórzy nieustannie poszukują zaktualizowanych danych, co może prowadzić do narastającego lęku i niepokoju.
Niedawno świat obiegła wiadomość o przeprowadzonycm w Chinach badaniu, które miało wykazać, że osoby z grupą krwi A mogą być bardziej podatne na koronawirusa, natomiast osoby z krwią typu O mogą być bardziej odporne. Nie jest to jednak w pełni sprawdzone.
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jak obliczyli eksperci, marnujemy bardzo dużo jedzenia, więcej niż przypuszczano.