Liczba wyników: 827
Opalona, wypoczęta, zrelaksowana - urlop przysłużył się w równym stopniu Tobie, jak i Twojej skórze. Zastanawiasz się jak sprawić, aby koleżanki jeszcze przez długi czas komplementowały Twój wygląd. Zrelaksowanej skórze sprzyja odpowiednia dieta – bogata w składniki nawilżające, witaminy i antyoksydanty.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Wszędzie niemal możemy przeczytać, że warto sięgać po jedzenie bogate w przeciwutleniacze, które pomogą powstrzymać rozwój wielu chorób i hamować proces starzenia się. Okazuje się jednak, że efekt, jaki dają antyoksydanty, nie jest w pełni poznany i nawet może być groźny.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
W wielu sklepach pojawiły się produkty na bazie orkiszu: pieczywo, płatki, makarony, kawa a nawet piwo. Orkisz trudno jednak nazwać nowością rynkową, bo znany był już w starożytności, teraz jednak „cudowne zboże” odkrywane jest na nowo.
Czekolada - źródło energii i najpopularniejsze lekarstwo na melancholię. Zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawia nastrój, wzmacnia psychikę, a także podnosi odporność i chroni układ krążenia. Ponadto zawarte w czekoladzie antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Obok wszystkich niekwestionowanych zalet czekolada ma jednak jedną wadę: kaloryczność. Jak więc bezkarnie korzystać z jej dobrodziejstw? Jest na to słodki sposób. By połączyć pielęgnację ciała z zaspokojeniem innych zmysłów można wybrać się na masaż... czekoladą.
"Kuloodporna kawa" (bulletproof coffee) ma być elementem diety, która pozwoli schudnąć i uczyni nas mądrzejszymi...
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Kawa jest raczej kojarzona z korzyściami dla zdrowia mózgu i całego organizmu, teraz jednak odkryto, że jej większe ilości mogą nie służyć działaniu naszego umysłu.