Liczba wyników: 1951
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Osoby z syndromem chronicznego zmęczenia zmagają się z trudnymi objawami wyczerpania do tego stopnia, że trudno im wykonywać rutynowe obowiązki. Nie jest jasne, co konkretnie wyzwala dolegliwość, a do jej diagnozy potrzeba wielu różnych testów.
Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.
Oto prosty sposób na lepszą pamięć - trzeba mniej jeść. Wystarczy zmniejszyć spożycie kalorii o 30 procent i uzupełniać swoją dietę odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy omega-3.
Wiele testów wskazało, że umiarkowane ilości alkoholu służą układowi krążenia. W istocie w ciągu 24 godzin i w dłuższej perspektywie trunek może mieć właściwości ochronne, jednak tuż po jego wypiciu może zagrażać sercu.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Naukowcy z Glasgow opracowali nowy test procesu starzenia się na podstawie badania DNA. Jak stwierdzili, nowe badania mogą zapewnić szybszą informację zwrotną na temat środków ochrony zdrowia publicznego.
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Do bydgoskich policjantów trafiły dwa rowery wyposażone w napęd elektryczny. Funkcjonariusze, patrolując ulice Bydgoszczy, sprawdzają przydatność zastosowanych w jednośladach rozwiązań. Już po pierwszym tygodniu testów sprawdziła się funkcjonalność tego nowego środka transportu.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.