Liczba wyników: 2577
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" („An apple a day might keep the doctor away"), głosi przysłowie, teraz można doń dodać, że garść orzechów może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Drewno wymaga specjalnego przygotowania zanim trafi na ruszt kominka. Ważny jest gatunek, sposób przechowywania, a nawet sposób jego ułożenia. Od tego wszystkiego zależy ile ciepła uda się z drewna pozyskać, jak szybko będzie się palić, ile dymu wydzielać.
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Regularne jedzenie orzechów - mimo że są one kaloryczne - może pomóc utrzymać prawidłową masę ciała i nie tyć.