Liczba wyników: 205
Jeśli cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów, możesz poprawić jakość swojego życia dzięki określonym zmianom w stylu życia. Dobra dieta, zmniejszenie wagi i regularna aktywność fizyczna sprawi, że zwiększysz swoją mobilność oraz poprawisz zdrowie.
Bolesne skurcze mięśni nóg to powszechna dolegliwość, która może pojawić się u każdego z nas. Ich przyczyną jest na przykład nadmierny wysiłek fizyczny, nieprawidłowe siedzenie, niedobór soli i minerałów. Skurcze atakują nagle, trwają od kliku sekund do kilku minut, ale powoduję ból i duży dyskomfort, dlatego warto poznać kilka sposobów na tę uciążliwą dolegliwość.
Diagnoza cukrzycy to nie wyrok. Choroba nie musi obniżyć jakości życia, jeśli dobrze się nią zarządza. Poniżej kilka często zadawanych pytań dotyczących cukrzycy.
Ciągła senność, ospałość oraz brak sił do życia to zmora dotykająca niejedną osobę. Wszystkie te dolegliwości zwykle są objawami zwykłego niewyspania, jednak często kryje się za tym coś znacznie poważniejszego. Wśród powodów nieustannego zmęczenia może się też znaleźć nieprawidłowa dieta.
Jeśli chcesz schudnąć bez głodzenia się czy stosowania wymagających diet, spróbuj dodać garść nasion roślin strączkowych do codziennego jadłospisu.
Różnie reagujemy na stres. Jedni nie chcą jeść i myśl o posiłku wywołuje u nich mdłości, inni nie mogą zaprzestać poszukiwań w lodówce przekąsek, które „pomogą" jakoś przetrwać trudny okres. Liczniejsza jest ta druga grupa, a ponieważ takie zachowanie prowadzi do jeszcze poważniejszych kłopotów (np. z nadwagą i otyłością), warto się temu przeciwstawić. Trzeba mieć dobry plan, by walczyć z „zajadaniem" stresu.
Dieta śródziemnomorska, zawierająca większe ilości warzyw i owoców w jadłospisie, zapewni zdrowszy mózg na starość.
Nastała jesień, a jednym z czynników ryzyka zapalenia oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie gardła i grypy jest chłodna pogoda tak charaktersytyczna dla tej pory roku w późniejszym jej okresie. Na szczęście dieta może być jednym z elementów pomagających zapobiec rozwojowi tych chorób.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?