Liczba wyników: 691
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Chociaż rak jest chorobą genetyczną, składnik genetyczny to zaledwie jeden element układanki - w jego rozwoju rolę odgrywają też czynniki środowiskowe i metaboliczne, mówią uczeni z University of Alberta.
Na początku stycznia ludzie często podejmują postanowienia noworoczne, na przykład planują lepiej się odżywiać lub częściej ćwiczyć - a potem tego nie dotrzymują. Dlaczego tak się dzieje?
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co osoby młodsze, dzięki zmianie stylu życia. Jak się okazuje, wiek nie jest barierą dla zmniejszenia wagi.
Wiele osób marzy o wygodnym życiu w seniorskich latach. Jak się jednak okazuje, starsi Europejczycy, a szczególnie kobiety, nierzadko nie potrafią odpowiednio oszacować, ile lat mają jeszcze przed sobą, a to może prowadzić do kosztownych decyzji związanych z planowaniem sposobu spędzenia starości.
Dłuższa terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy ma związek z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie.
Pewne zmiany w diecie mogą pomóc osobom z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi lepiej zarządzać swoim zdrowiem. Jak się okazuje, określony poziom niektórych kwasów pomaga pacjentom w ograniczeniu zmienności nastroju.