Liczba wyników: 3070
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, szczególnie osoby które żyją w klimacie umiarkowanym takim jak Polska. Letnie wakacje mogą być kluczem do rozwiązania problemu jej niedoboru w organizmie, ponieważ głównym źródłem jest właśnie słońce. Witamina D ma również kluczowy wpływ na zęby i kości.
Od dawna mówi się o tym, że nadmiar soli oznacza poważne zagrożenie dla zdrowia, może bowiem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. W efekcie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ilość soli w diecie, ale niektórzy przesadzają także w jej ograniczaniu, tymczasem niedobór tego składnika także jest szkodliwy.
Handlowcy i menadżerowie to tylko niektóre profesje, które zagrożone są wypaleniem zawodowym. Takie wypalenie powoduje nie tylko spadek efektywności, ale także może prowadzić do depresji. W Polsce problem wypalenia zawodowego jest ogromny, lecz w dalszym ciągu ukryty.
Portugalscy i amerykańscy naukowcy odkryli powiązanie między stresem a podejmowaniem złych decyzji. Ich odkrycia, opisane w czasopiśmie Science, pokazują, że przewlekły stres powoduje, iż wpadamy w tryb automatycznych reakcji, który powstrzymuje nas przed rozważeniem potencjalnie odpowiedniejszych i korzystniejszych odpowiedzi.
Jednym z czynników wpływających na układ nerwowy człowieka jest niedobór dopaminy. Niestety, badanie stężenia dopaminy jest kosztowne i wymaga zaawansowanej aparatury, niedostępnej w gabinetach lekarskich. W tym miejscu do akcji wkracza zespół polskich naukowców, który opracował metodę umożliwiającą łatwe i tanie wykrywanie dopaminy w roztworach nawet w obecności substancji przeszkadzających.
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Zwiększone spożycie wody przez osoby na diecie powoduje intensywniejszą utratę na wadze, wykazało badanie.
Nie ma dobrej pory na palenie, ale w niektórych godzinach nawyk powoduje jeszcze większe spustoszenie w organizmie.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
Nadwaga i otyłość rozwija się, gdy dopływ energii do organizmu przekracza jej wydatki, czyli gdy zjadamy więcej, niż tego wymaga nasz poziom aktywności. Jednak dieta i aktywność fizyczna to nie wszystko - dodatkowym czynnikiem może być niedobór snu, który prowadzi do rozregulowania apetytu i nadmiernego objadania się. Okazuje się, że już nawet jedna nieprzespana noc ma związek z przybieraniem na wadze.