Liczba wyników: 674
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Amerykańscy naukowcy mają dobrą wiadomość dla wszystkich mających w zwyczaju popołudniową drzemkę. Okazało się, bowiem, iż tego rodzaju odpoczynek znacznie zmniejsza ryzyko śmierci związanej z chorobami serca. Potwierdza to obserwacja mieszkańców krajów, w których sjesta stanowi element każdego dnia. Za sjestę naukowcy uznają popołudniowy sen trwający dłużej niż 30 minut i zdarzający się, co najmniej 3 razy w tygodniu.
By zmienić niepokojące statystyki umieralności z powodu nowotworów Polska Unia Onkologii organizuje konkurs Zdrowa Gmina. jego celem jest zwiększenie liczby osób zgłaszających się na badania profilaktyczne ukierunkowane na wczesne wykrywanie chorób nowotworowych
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Zdrowy senior to aktywny senior, bez względu na to, czy wspomnianą aktywnością są codzienne spacery, pływanie, czy coraz popularniejszy nordic walking. Rodzaj aktywności to kwestia preferencji i możliwości motorycznych. Liczy się przede wszystkim motywacja do działania, regularność i świadomość dobroczynnego wpływu ruchu na jakość życia.
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.