Liczba wyników: 5142
Relacje społeczne wpływają na zdrowie fizyczne. Teraz odkryto, że to, jakie masz emocje i oceny co do związków z bliskimi ci ludźmi, może wpływać na funkcjonowanie twojego organizmu
U osób, u których niedawno zdiagnozowano migotanie przedsionków (AF), najczęstszy nieregularny rytm serca, ryzyko wystąpienia demencji jest nieco wyższe w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Osoby z nadciśnieniem są obarczone wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych, w tym demencji, ale nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Wake Forest University School of Medicine sugeruje, że podejmowanie energicznej aktywności fizycznej częściej niż raz w tygodniu może zmniejszyć to ryzyko.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Leczenie lęku i depresji zmniejsza liczbę wizyt na izbach przyjęć i ponownych hospitalizacji wśród osób z chorobami serca.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie