Liczba wyników: 3301
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Obcowanie z naturą, podziwianie sztuki i duchowa, religijna aktywność mogą wzmocnić układ odpornościowy i działać przeciwzapalnie, mówią uczeni z Uiwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Regularne jedzenie śniadań i unikanie przekąsek późną porą to najlepszy sposób odpowiednie spalanie tłuszczu oraz utratę na wadze.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Poziom rozprzestrzeniania się nowego koronawirusa może zależeć od poziomu wilgotności, uważają uczeni z Yale University.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wraz z Międzynarodową Federacją Piłki Nożnej (FIFA) zaingurowały nową kampanię: „Podaj wiadomość: pięć kroków do wykopania koronawirusa" (Pass the message: Five steps to kicking out coronavirus).
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.