Liczba wyników: 3472
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Pieprzyki to potoczna nazwa znamion barwnikowych. Mogą one być obecne na Twojej skórze już w chwili narodzenia lub pojawić się w późniejszym okresie życia. Czy należy się nimi niepokoić? W tym tekście przekonujemy, że znamiona nie muszą być groźne, i podpowiadamy, dlaczego warto wyćwiczyć w sobie nawyk regularnej samokontroli znamion.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Od dziesięcioleci rośnie liczba osób, które dożywają wieku powyżej 100 lat - udaje się to prawie pół miliona osobom na całym świecie.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Legenda głosi, że włosy Marii Antoniny stały się siwe przez jedną noc przed jej ścięciem w 1791 roku. Jakkolwiek legenda jest nieprawdziwa - włosy, które już wyrosły z mieszka włosowego, nie zmieniają koloru - nowe badanie pokazuje związek pomiędzy stresem psychologicznym i siwieniem włosów u ludzi.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.