Liczba wyników: 4731
To, jak długo dana osoba może stać - na jednej nodze - jest bardziej wyrazistym wskaźnikiem starzenia się niż zmiany w sile lub chodzie, mówią medycy z Mayo Clinic.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Wykazano, że w przypadku kobiet wyższe poziomy HDL-C, czyli „dobrego cholesterolu", korelują ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.
Zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu mogące zwiększać ryzyko udaru i demencji są powszechne u osób z różnymi chorobami serca, niezależnie od tego, czy ludzi ci mają już za sobą udar, czy też nie.
Ustalono, jakie rodzaje ćwiczeń są najlepsze dla pacjentów z cukrzycą typu 1.
Narażenie na metale pochodzące z zanieczyszczeń środowiska wiąże się ze nasilonym gromadzeniem się wapnia w tętnicach wieńcowych na poziomie porównywalnym z takimi czynnikami ryzyka, jak palenie papierosów i cukrzyca.
Post może pomóc ludziom schudnąć, ale okazuje się, że może też zwiększyć aktywność metaboliczną, zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie i pomóc odwrócić niektóre skutki starzenia się, mówią japońscy eksperci.
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie