Liczba wyników: 5141
Osoby pijące dużo alkoholu - osiem lub więcej drinków tygodniowo - mają zwiększone ryzyko wystąpienia zmian w mózgu zwanych hialinową arteriolopatią, czyli oznak urazu mózgu powiązanych z problemami z pamięcią i myśleniem.
Osoby, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny (czyli ten wynikający z daty urodzenia), mogą być bardziej narażone na rozwój demencji niż ludzie, u których te obydwa są zgodne.
Na Cedars-Sinai sprawdzono, czy specjalna dieta może złagodzić objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych związanych z zaburzeniem równowagi mikrobioty jelitowej.
Oceniono korzyści zdrowotne wynikające z wysokiej siły mięśniowej w zapobieganiu cukrzycy typu 2, niezależnie od poziomu genetycznego ryzyka. Jak ustalono, wyższa siła mięśniowa wiązała się z ponad 40 proc. niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy, niezależnie od predyspozycji genetycznych.
Już jeden posiłek bogaty w tłuszcze nasycone może osłabić naszą zdolność koncentracji.
Naturalny związek znajdujący się w owocach i warzywach może stanowić klucz do ochrony komórek nerwowych - i wykazuje obiecujące działanie jako potencjalne leczenie stwardnienia zanikowego bocznego (ALS) oraz demencji
Pacjenci, którzy otrzymują dodatkowy lek wkrótce po zawale serca, mają znacznie lepsze rokowania niż ci, którzy otrzymują go później lub wcale.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
W Mass General Brigham odkryto, że w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pora spożywania posiłków może być większym czynnikiem ryzyka niż pora snu.
Naukowcy opracowali i przebadali nową grupę związków chemicznych - tzw. pochodne spiropyrazolinowe, które wykazały silne działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie obiecujący okazał się jeden z nich, oznaczony jako B7, który skutecznie niszczył komórki nowotworowe przy minimalnym wpływie na zdrowe komórki.