Liczba wyników: 676
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
To trawestacja fragmentu piosenki zespołu Piersi, tytuł utworu mógłby jednak posłużyć za hasło kampanii prozdrowotnej, okazuje się bowiem, że pocałunki działają leczniczo oraz spełniają inne pożyteczne funkcje...
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem