Coraz cieplejsze dni, zbliżające się lato i czas wakacji sprzyjają przebywaniu na zewnętrz - częściej spędzamy czas w miejscach publicznych i środkach transportu. Narażeni jesteśmy więc na większą liczbę zarazków. A niestety wakacyjne leniuchowanie sprawia, że czasem zapominamy też o prostych czynnościach jak dbanie o higienę dłoni. Tymczasem brudne ręce przenoszą 80 proc. infekcji. Jak więc uniknąć zagrożeń?
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) ogłosił, że zakończyła się epidemia wywołana przez groźny szczep bakterii E. coli. Z powodu zakażeń zmarło ponad 50 osób, a zachorowało około 4 tysięcy.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni