Liczba wyników: 552
Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?
Zmiana czasu na zimowy powoduje, że dzień staje się coraz krótszy. Zaczyna brakować promieni słonecznych i ciepła. Przez kilka miesięcy otacza nas szarość. Pojawia się senność, znużenie i apatia. Jak sobie radzić ze skutkami nadejścia jesieni?
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Kryzys finansowy, który dotknął większość państw, zmusza niektórych pracodawców do szukania oszczędności. Zazwyczaj cięcie kosztów odbywa się poprzez zwolnienia pracowników. W ten sposób przedsiębiorcy starają się polepszyć kondycję finansową firmy, często za cenę straty dobrych, doświadczonych pracowników, mogących faktycznie przyczynić się do polepszenia ich sytuacji finansowej. Wiele zwolnień odbywa się niezgodnie z przepisami. Pytanie, czy taki pracownik może ubiegać się o odszkodowanie za nieuczciwe zachowanie pracodawcy.
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Jeszcze do roku 2008 prawo polskie nie było przyjazne rodzinom osób, które zginęły w wyniku wypadków. Wszystko się zmieniło, gdy wprowadzono nowelizację ustawy. Na jej podstawie członkowie rodziny mogą się ubiegać o zadośćuczynienie, które zapewnią polepszenie bytu rodziny.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.