Liczba wyników: 323
Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
Koniec z zastrzykami dla diabetyków? Wkrótce jest szansa na nową alternatywę dla strzykawek czy pomp insulinowych. Opracowano nowy sposób na zaopatrzenie organizmu w insulinę.
Dieta bogata w sól jest nie tylko szkodliwa dla poziomu ciśnienia krwi, ale także dla układu odpornościowego.
Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Geny, zwłaszcza te oddziałujące na dopaminę w mózgu, mogą odgrywać rolę w skłonności danej osoby do podejmowania ćwiczeń fizycznych lub ich unikania.
Nowy rodzaj leku, przetestowany na gryzoniach, daje obiecujące wyniki - może doprowadzić do powstania środka odchudzającego imitującego efekty ćwiczeń fizycznych.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność