Liczba wyników: 336
Długo czekamy na urlop, bez względu na to, czy jesteśmy aktywni zawodowo, czy już na emeryturze, zwykle oznacza to bowiem utęskniony wyjazd z najbliższymi. Wczasy bywają jednak dość zgubne nie tylko dla naszych kieszeni, ale związków... Jak wskazują statystyki, do około jednej trzeciej rozstań dochodzi właśnie tuż po wspólnych wakacjach.
4 i 5 czerwca w Gdyni odbędzie się konferencja zatytułowana "Zawsze Aktywni". Jej tematem będzie aktywność fizyczna i umysłowa osób w podeszłym wieku. Pomysłodawcą spotkania jest Komisja Sportu Związku Miast Bałtyckich, a prelekcje wygłoszą przedstawiciele pięciu krajów europejskich: Szwecji, Finlandii, Danii, Niemiec i Norwegii.
Dla wielu gałęzi przemysłu problemem stanie się przechodzenie ludzi z pokolenia baby boomers na emeryturę. Jednym z problemów, jakie może rodzić owo zjawisko na dużą skalę, będzie brak siły roboczej. Jednakże, wielu przedstawicieli wspomnianego pokolenia deklaruje, że pozostaną aktywni zawodowo, pomimo wieku emerytalnego.
Najbardziej aktywni fizycznie są o 19 proc. mniej narażeni na rozwój raka przełyku niż ci, którzy unikają wysiłku.
Aktywni narciarze w starszym wieku mają dwukrotnie większą zdolność wchłaniania tlenu niż seniorzy, którzy nie ćwiczą.
Funkcje poznawcze mogą ulec poprawie, gdy ludzie pozostają aktywni i zaangażowani społecznie, a także kontrolują ciśnienie krwi i poziom cukrzycy.
Na pracę naszego mózgu niemały wpływ ma pozycja ciała oraz to, czy jesteśmy aktywni fizycznie – mówią niemieccy badacze.
Mimo upływu lat życia, mężczyźni zachowują wysokie zainteresowanie seksem i są aktywni dłużej niż kobiety. Takie wnioski płyną z badań uczonych z Uniwersytetu w Chicago.
Ci, którzy w wieku czterdziestu czy piećdziesięciu lat są aktywni fizyczne, mają większe szanse na uchronienie się od raka niż osoby prowadzące siedzący styl życia.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała strategię mającą na celu sprawienie, by Europejczycy byli bardziej aktywni i w ciągu następnej dekady rzucili palenie, podaje agencja AFP.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność