Liczba wyników: 293
Polskie społeczeństwo tyje w coraz szybszym tempie. Nadwagę ma już 60 proc. Polaków, na otyłość choruje natomiast 27 proc. Prawie połowa usiłuje sama walczyć z nadmiarem kilogramów. W czasie diety większość Polaków wyklucza z codziennego jadłospisu produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Popełniają jednak liczne błędy: rezygnują ze śniadań, jadają nieregularnie, wykluczają wartościowe produkty takie jak kasze czy pieczywo razowe.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Wchodzisz do centrum handlowego chcąc zrobić rutynowe zakupy. Nic wielkiego – pieczywo, owoce, nabiał, wędlina, do tego napoje, jakiś proszek do prania, środki czystości, może kilka małych drobiazgów. Przy kasie zostawiasz 400 zł i zastanawiasz się, co było tak drogie? W domu wyjmując zakupy z siatki orientujesz się, że oprócz niezbędnych produktów, stałeś się szczęśliwym posiadaczem nowego dzbanka na wodę z filtrem, kolejnej pary bawełnianych skarpet i sześciu tabliczek gorzkiej czekolady. Czy takich sytuacji da się uniknąć?
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Osoby z nadciśnieniem cechowały się mniejszym zapotrzebowaniem na leki przeciwnadciśnieniowe w ciągu 16 tygodni po wprowadzeniu zmian w stylu życia.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.