Liczba wyników: 12616
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
Przeprowadzono symulację wpływu zmian klimatu na rozmieszczenie dwóch wiodących alergenów - pyłków dębu i ambrozji - w różnych stanach USA. Jak się okazuje, zmiany klimatyczne mogą sprzyjać nasileniu objawów alergii.
Nie zwlekaj, idź na spacer. Korzyści zdrowotne wynikające z chodzenia kumulują się.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Osoby, które przyjmują statyny, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu, mogą mieć niższe ryzyko wystąpienia udaru wywołanego krwotokiem śródmózgowym.
Ludzie są lepsi w uczeniu się i podejmowaniu decyzji, gdy starają się unikać krzywdzenia innych.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.