Liczba wyników: 4599
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Niekonwencjonalny sposób walki ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi odkryli naukowcy obserwujący reakcję organizmu na regularne słuchanie muzyki.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.
Być może już niedługo pojawią się w codziennym użytku testy pomagające lekarzom określić czy stan pacjenta wymaga podania antybiotyku. Testy CRP są bardzo popularne w krajach Unii Europejskiej, decyzja o podaniu choremu antybiotyku musi być poprzedzona wykonaniem takiego prostego, ale jakże pomocnego testu.Przeprowadzenie testu możliwe jest w domu pacjenta lub w gabinecie lekarskim, do wykonania go wykorzystuje się NycoCard Reader II - urządzanie, którego jedynym polskim dystrybutorem jest firma Medmess. Badanie trwające ok. dwóch minut wymaga jedynie niewielkiej ilości krwi pacjenta. Właśnie na podstawie próbki krwi stwierdza się, czy choroba jest wynikiem infekcji wirusowej, czy bakteryjnej. Leczenie antybiotykami konieczne jest jedynie w drugim wypadku.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Odkryto nowy wariant genu, który może przyczynić się do poprawy profilaktyki i metod leczenia w walce przeciwko wysokiemu ciśnieniu krwi.
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.
Nowe badania wykazały, że osoby starsze z większym obwodem talii, wysokim ciśnieniem krwi i pozostałymi objawami syndromu metabolicznego, są bardziej narażone na problemy z pamięcią.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi