Liczba wyników: 1884
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
O niewydolności serca - jej symptomach, profilaktyce i sposobach leczenia - rozmawiamy z Agnieszką Wołczenko – pacjentką kardiologiczną i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pacjentów ze Schorzeniami Serca i Naczyń EcoSerce.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Zmniejszenie ilości czasu poświęcanego na aktywność fizyczną u ludzi w wieku powyżej sześćdziesięciu lat wiąże się z niższą jakością życia, ostrzegają eksperci z Cambridge University.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem