Liczba wyników: 7538
Odczuwanie zmęczenia z powodu wykonywania niektórych czynności jest wskaźnikiem ryzyka zgonu w ciągu okresu krótszego niż trzy lata, odkryto na University of Pittsburgh.
Ludzie sędziwi spokojniej odchodzą we własnym domu lub w domu opieki niż w szpitalu, mówią eksperci z University of Cambridge.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, ciągle jednak rodzi to wiele pytań: Ile ćwiczeń? Kto odnosi największe korzyści? W jakim czasie życia? Na University of Pittsburgh przejrzano dziesiątki badań, aby odpowiedzieć na te pytania i ustalono, że seniorzy mogą zapobiec osłabieniu pewnego rodzaju pamięci dzięki regularnym treningom.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Czy zdolności poznawcze zmieniają się równocześnie, czy też niezależnie od siebie? Sprawdzono, jak to działa.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie