Liczba wyników: 998
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
Ponad 80 proc. pacjentów z Covid-19 ma niedostateczną ilość witaminy D, wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Inwestowanie w edukację w nie tylko poszerza możliwości kariery i zapewnia wyższe wynagrodzenie, ale daje też pewne korzyści dla zdrowia i szans na długowieczność.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność