Liczba wyników: 6433
Osoby, którzy zażywają preparaty z kwasem acetylosalicylowym przynajmniej raz w miesiącu mogą mieć znacznie zmniejszone ryzyko raka trzustki, wynika z badania kliniczno-kontrolnego, którego rezultaty przedstawiono na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research, AACR).
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Nowe badania potwierdzają dotychczasowe ustalenia: zaburzenia pracy układu krążenia w postaci migotania przedsionków zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Dojrzałym i starszym paniom szczególnie poleca się produkty bogate w potas. Dzięki temu mogą obniżyć u siebie ryzyko udaru.
Kobiety, które pozostają aktywne fizycznie i utrzymują prawidłową wartość BMI, mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór endometrium.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Kobiety przechodzące menopauzę i stosujące hormonalną terapię zastępczą (HTZ) narażają się na wyższe ryzyko raka jajnika, mówią naukowcy z Oxford University.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia