Liczba wyników: 394
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Zaparcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości przebiegających z niemożnością codziennych wypróżnień. Powstają coraz częściej z powodu stresującego trybu życia czy niewłaściwej diety, bogatej w żywność wysoko przetworzoną, cukry czy tłuszcze rafinowane. W razie pojawienia się zaparć należy reagować od razu, gdyż mogą one prowadzić do poważniejszych problemów z jelitami, wymagających pomocy farmakologicznej. Jednak dla naszego organizmu i naszej flory bakteryjnej lepiej będzie jeśli pomocy będziemy szukać wśród środków naturalnych, bezpiecznych dla naszego układu pokarmowego.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować i mieć lepsze samopoczucie.
Natura ma dla każdej z nas prezenty, przyjemne, pachnące dostosowane do potrzeb każdego typu skóry. To ulubione kwiaty i zioła zamknięte w maleńkich buteleczkach z olejkami eterycznymi.
Wigilia tuż tuż i czasu coraz mniej czasu mamy na zaopatrzenie się w prezenty. Właściwie sam ich zakup nie jest takim wyzwaniem (choć przy tłokach w galeriach ktoś mógłby się nie zgodzić), ale ich wybór to czasem prawdziwa droga przez mękę. A może warto spróbować spojrzeć na to zadanie inaczej? Przykładowo, jak na misję zainteresowania obdarowywanego kwestiami zdrowotnymi...
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję