Liczba wyników: 3305
Być może chcielibyśmy, by niektóre wspomnienia były dla nas dopstępne przez całe życie, jednak wiele czynników fizycznych i emocjonalnych może negatywnie wpłynąć na naszą zdolność do zachowywania informacji przez długi czas.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy wiąże się z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie, mówią uczeni z Yale School of Medicine.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Rekonwalescencja po udarze przebiega szybciej i efektywniej u osób, które podchodzą do sprawy optymistycznie.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Estrogen może pomóc powstrzymać osłabienie funkcji poznawczych.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi