Liczba wyników: 1532
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
Pomimo wysokiego poziomu stanów zapalnych, osoby z plemienia Tsimane w Boliwii mają wyjątkowo zdrowe mózgi, które wolniej się starzeją.
Starsi mężczyźni, których żony cierpią na demencję, mają 12-krotnie większe ryzyko zachorowania na tę dolegliwość w porównaniu do panów mających zdrowe partnerki. U kobiet, których mężowie mają demencję, notuje się czterokrotnie wyższe ryzyko otępienia.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. Robimy z nich powidła, kompoty i dodajemy je do ciast. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Nadchodzi sezon na śliwki.
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Jeśli osoby starsze pozostają aktywne, ich mózgi mają więcej białek, które wzmacniają połączenia między neuronami, co pomaga zachować zdrowe funkcje poznawcze.
Grejpfruty są smaczne i zdrowe, a ponieważ od lat już znajdują się na naszych sklepowych półkach, Polacy coraz chętnie po nie sięgają. Zobacz, jakie niezwykłe zastosowania mogą mieć te owoce.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem