Liczba wyników: 1323
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Eksperci sądzą, że zwiększona ekspozycja na promienie słoneczne - w szczególności UVA - może działać jako „interwencja" w zakresie zdrowia publicznego, jeśli okaże się, że w istocie powoduje zmniejszenie wskaźników śmiertelności z powoduCovid-19.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Brak aktywności fizycznej jest związany z cięższą infekcją COVID-19 i zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu tej choroby.
Przez osiem miesięcy po przebyciu łagodnej formy COVID-19 co dziesiąta osoba doświadcza co najmniej jednego objawu, który jest uważany za negatywnie wpływający na pracę, życie towarzyskie lub życie domowe pacjenta.
Komórki mózgu potrzebują witaminy A, by odpowiednio się zmieniać i dostosowywać do bodźców środowiskowych.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Osoby wolno chodzące są prawie cztery razy bardziej narażone na śmierć z powodu COVID-19 i cechują się ponad dwukrotnie wyższym ryzykiem ciężkiego przebiegu po zarażeniu wirusem.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia