Liczba wyników: 266
Zdrowa i promienna cera to w dużej mierze zasługa dobrze dobranej diety. Spożywając odpowiednie produkty, możemy zapobiec uciążliwym problemom skórnym oraz wspomóc codzienną pielęgnację.
Od soboty Duńczycy zapłacą więcej za masło czy chipsy. Rząd wprowadził podatek od tłuszczów nasyconych. Autorzy zmian oszacowali, że nowy podatek oznacza wpływy do budżetu w wysokości około 2,2 miliardów koron duńskich i zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o blisko 10 procent oraz spadek spożycia masła o około 15 procent.
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest chorobą uciążliwą i przewlekłą, o nawrotowym przebiegu, charakteryzującą się stanem zapalnym i niemożliwym do opanowania świądem. Dodatkowo skóra atopowa jest sucha, skłonna do podrażnień i ma nieszczelną barierę białkowo-lipidową. Lipidy chronią przed wyparowaniem wody, wnikaniem alergenów i substancji drażniących w głębsze warstwy skóry. Białka uszczelniają połączenia międzykomórkowe w naskórku oraz odpowiadają za prawidłowe nawilżenie skóry. W skórze u osób z atopowym zapaleniem skóry lipidów jest za mało, a białka naskórka są wadliwe.
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Jak to się dzieje, że określone produkty zyskały sławę „wyzwalaczy" seksualnej energii? Skąd w jedzeniu „moc" podnoszenia libido? Oto kilka informacji i powszechnych na ten temat przekonań.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na kolejną przekąskę, a chcesz uniknąć dodatkowych kilogramów i wyrzutów sumienia, to „Zasada Pistacji" jest rozwiązaniem właśnie dla Ciebie.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Jak możemy stać się mądrzejsi? To nie takie trudne, przekonuje doktor Willie T. Ong na stronie www.philstar.com. Istnieje szereg sposobów zwiększenia zdolności naszego mózgu, których efektywność wykazano naukowo.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję