Liczba wyników: 567
Kawa może pomóc ludziom mającym kłopoty sercowo-naczyniowe. Lecznicze efekty może dać wersja napoju z kofeiną.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę wody mineralne i źródlane oraz napoje nazywane potocznie „wodami smakowymi”. Efekt? Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w przypadku co dziesiątej partii towarów. Najczęściej pojawiające się zastrzeżenia to różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów oraz mylące informacje na etykietach.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Sezon przeziębienia i grypy nie kończy się wraz z ustaniem mrozów. Przełom zimy i wiosny to znakomity czas do zmasowanego ataku wirusów i bakterii. Jak uniknąć kolejnej infekcji? Jednym ze sposobów jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Oto kilka dobrych nawyków, które szybciej pomogą wrócić do formy.
Marihuana może być pomocna w walce z nałogami, pomaga trzymać się z daleka od alkoholu i kokainy, mówią badacze z Scripps Research Institute w La Jolla.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem