Liczba wyników: 1202
Szczepienie przeciwko COVID-19 wiąże się z mniejszą liczbą zawałów serca, udarów i innych problemów sercowo-naczyniowych wśród osób zakażonych SARS-CoV -2, wirusem wywołującym COVID-19.
Osoby z zespołem jelita drażliwego cechują się mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach niż osoby zdrowe.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
W University of Utah School of Medicine odkryto, że osoby bardziej narażone na problemy z barkiem, w tym ból stawów i uraz pierścienia rotatorów (grupa mięśni ramion) mają zwiększone ryzyko chorób serca.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność