Liczba wyników: 6065
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Polska odnotowała w tym roku rekordowo niski poziom zaangażowania pracowników oraz historycznie najmniejsze zaangażowanie Polaków w pracę w stosunku do mieszkańców krajów europejskich. Aż 52% polskich pracowników nie czuje się zaangażowanych w wykonywaną pracę, a różnica pomiędzy Polską i Europą w tym zakresie osiągnęła rekordową wartość – 14%.
Powstawaniu tych schorzeń sprzyjają siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz niski poziom higieny osobistej. To główni „sprawcy” problemu sporej grupy mężczyzn w każdym wieku – dolegliwości błony śluzowej odbytu. Panowie niechętnie mówią o tych schorzeniach, ale objawów tych chorób nie powinni lekceważyć. Jak im zapobiegać i jak leczyć?
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Poziom czytelnictwa w Polsce ciągle jest bardzo niski. Co prawda, w ostatnich latach kolejne kampanie promujące książki zyskują na popularności, ale nie przekładają się jeszcze w znaczny sposób na powszechność lektury. Nie mamy francuskiej tradycji czytania w kawiarniach i inaczej niż w Wielkiej Brytanii - nasze biblioteki świecą pustkami. A wiele tracimy. Oto kilka powodów, dla których powinniśmy częściej zaglądać do książek.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi