Liczba wyników: 1813
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Insulinooporność, która jest charakterystyczna dla cukrzycy typu 2, może sprzyjać problemom językowym u kobiet.
Docieranie pieszo do i z pracy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Lek stosowany w leczeniu cukrzycy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji o 20 procent.
Wskaźniki cukrzycy typu 2 są niższe w krajach, w których czarna herbata jest popularnym napojem.
Dane zaprezentowane przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) na 20. Światowym Kongresie Diabetologicznym w Montrealu, pokazują ogromny wzrost liczby przypadków cukrzycy od 30 milionów w 1985 r. do niemal 300 milionów obecnie.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeśli codziennie serwujesz sobie puszkę słodkiego napoju, narażasz się na znaczne ryzyko cukrzycy.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem