Liczba wyników: 922
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Na Uniwersytecie Bath sprawdzono wpływ nauki gry na instrumencie muzycznym na zdolność mózgu do przetwarzania obrazów i dźwięków. Okazuje się, że nabycie takich umiejętności nie tylko usprawnia pracę mózgu, ale też poprawia nastrój.
Kwiaty z dziurawca zwyczajnego są stosowane w europejskim zielarstwie w leczeniu łagodnej i umiarkowanej depresji, a teraz odkryto, że mogą pomóc zmniejszyć ilość wypijanego alkoholu.
Osoby z nowotworami i grupami krwi innymi niż 0 mają wyższe ryzyko rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), czyli zakrzepów krwi w żyłach, trzy miesiące po wstępnej diagnozie.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność