Liczba wyników: 1202
Otyłość, czyli główny czynnik ryzyka różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie, stała się powszechna na całym świecie, więc szuka się innowacyjnych rozwiązań, by osłabiać ten problem.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Jakkolwiek większość ludzi nie kojarzy chorób jamy ustnej z poważnymi problemami zdrowotnymi, coraz więcej dowodów wskazuje, że bakterie jamy ustnej odgrywają znaczącą rolę w chorobach ogólnoustrojowych, takich jak rak okrężnicy i choroby serca. Teraz pokazano związek między chorobą przyzębia a tworzeniem się złogów amyloidowych, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Odpowiednia ilość spacerów w połączeniu z suplementacją siarczanu glukozaminy łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
U osób prowadzących siedzący tryb życia i wykazujących niezdrowe zachowania związane ze snem może rozwinąć stłuszczenie wątroby.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność