Liczba wyników: 5139
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli jadasz późne kolacje i rezygnujesz ze śniadań, twoje serce jest bardziej narażone na zaburzenia.
Kobiety, które w młodym wieku (przed ukończeniem 35 lat) doświadczyły zawału lub udaru, czy innych problemów sercowo-naczyniowych, wcześniej zaczynają zmagać się z menopauzą.
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Seniorzy, którzy mają zdrowy układ krążenia, rzadziej chorują na osłabienie zdolności poznawczych i demencję.
Muzyka, która jest zwykle odtwarzana podczas uprawiania jogi czy medytacji, znacząco zmniejsza poziom niepokoju, pop z kolei może powodować zwiększenie oczuwanego stresu.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję