Liczba wyników: 1936
Witamina K jest niezbędna, aby białko kości, zwane osteokalcyną, było w pełni funkcjonalne. Badanie uczonych z University of Michigan School of Nursing wykazało, że jeśli dieta kobiet jest uboga w witaminy K, łatwiej rozwija się u nich osteoporoza.
Im jesteśmy starsi tym mniej pokarmu potrzebujemy, ale za to bogatego w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednia dieta może nam odjąć kilka lat i polepszyć nasze samopoczucie oraz sprawić, że będziemy lepiej wyglądać, a nasz organizm będzie zdrowszy.
Stosowanie witaminy A na skórę wydaje się osłabiać zmarszczki związane z naturalnym starzeniem się i może pomóc w produkcji związków budulcowych skóry.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Wraz z upływem lat może zmniejszać się tkanka mięśniowa, co oznacza mniej siły i wyższe ryzyko upadków. Konieczne są regularne ćwiczenia i dostateczna ilość witaminy D, by móc liczyć na dobrą sprawność.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.